Een pre-employment screening is het uitgebreide onderzoek over je achtergrond dat er plaatsvindt als jij bijvoorbeeld van plan bent te solliciteren bij een nieuwe baan. De werkgever zal onderzoek gaan doen naar de nieuwe sollicitant om erachter te komen of de sollicitant een aanwinst voor het bedrijf kan zijn. 

Voordelen van pre-employment screening 

Pre employment screening is tegenwoordig een steeds meer voorkomend principe. Als jij van plan bent om een nieuwe sollicitant te verwelkomen bij je bedrijf is het belangrijk om te weten of deze persoon betrouwbaar is. Door middel van het uitvoeren van een pre-employment screening wordt de werkgever voorbereid over wat hem of haar te wachten staat. Deze persoon zal dan weten wat jij in het verleden allemaal hebt gedaan en hierop baseren wat voor persoon je bent. Dit zorgt voor een bedrijf voor minder risico op het aannemen van iemand die niet goed geschikt is voor de baan. Zo kun je bijvoorbeeld zien of iemand een strafblad heeft en wat er allemaal op zijn of haar curriculum vitae staat. Daarnaast kunnen ze op basis van het arbeidsverleden inschatten of de referenties die zijn opgegeven op het cv betrouwbaar zijn en of iemand eerlijk is op zijn cv. 

Wat is het belang van screenen? 

Uit onderzoek is gebleken dat er kandidaten zijn die zich aanmelden voor een baan terwijl zij niet eerlijk zijn over het verleden. Meer dan 65% van de mensen die wordt ondervraagd over zijn of haar verleden liegt wel is om aan een baan te komen. Sommige leugens doen er niet zoveel toe maar andere kunnen een enorme impact hebben op het krijgen van een baan of niet. Verder kiezen veel mensen ervoor om dingen die nadelig zijn weg te laten van hun cv om zo überhaupt vanaf het begin al beter over te komen.