De Rotterdamse haven, de plek waar duizenden mensen dagelijkse werken en tienduizenden containters worden verwerkt. Niet voor niets één van de grootste havens ter wereld. Juist omdat het hier zo ontzettend groot is, is de kans op een ongeluk natuurlijk vele malen groter, dan wanneer je werkzaam bent in een kleine haven. Ondanks het feit dat de veiligheidsmaatregelen ieder jaar worden aangescherpt, zien we toch een stijging in het aantal ongelukken meldt 112 nieuws uit Rotterdam. De reden hiervoor is eigenlijk vrij logisch en vertellen we je in dit artikel.

Mensen zijn steeds gehaaster

In de huidige tijd waar alles steeds sneller moet, zien we dat de mensen steeds gehaaster zijn. Dit heeft als grote nadeel, dat er steeds minder zorgvuldig te werk wordt gegaan, waardoor ongelukken steeds vaker op de loer liggen. Niet voor niets is het daarom essentieel om er met elkaar voor te zorgen dat we elkaar constant blijven wijzen op het feit dat veiligheid boven alles gaat. Alles zo kunnen we ervoor zorgen dat het aantal ongelukken en dus 112 meldingen wordt teruggedrongen.

Langere werkdagen

Doordat het steeds drukker wordt en de personeelstekorten aanblijven, zullen de werknemers steeds langere dagen moeten maken. Je kunt je wel voorstellen, dat wanneer je ineens van 8 uur per dag naar 12 of zelfs 14 uur per dag gaat, dit je scherpte niet ten goede komt. We zien daarom dus ook, dat de meeste ongelukken vooral plaatsvinden in de laatste uren van de dienst en ook stijgen richting het einde van de week. Een simpele conclusie leert ons dan, dat de voornaamste reden oververmoeidheid is.

Conclusie

Zoals we kunnen zien, is de reden van het aantal stijgende ongelukken in de basis relatief simpel te verklaren. Het wordt steeds drukker, waardoor de mensen gehaaster zijn. Dit heeft als keerzijde dat er minder goed wordt opgelet, maar dat het bestaande personeel ook langere dagen moet maken. Hierdoor zijn ze vermoeider, waardoor ze minder scherp zijn dan voorheen. Mede daarom zien we dat het aantal ongelukken in de Rotterdamse haven de afgelopen jaren steeds verder is toegenomen. Ondanks het feit dat de veiligheidsmaatregelen juist zijn aangescherpt.