Reizen met het openbaar vervoer, dan moet je mondkapjes kopen. Tenminste, dat is als je ze niet zelf maakt. Omdat in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes zijn toegestaan, is het ook toegestaan om ze zelf te maken. Richtlijnen hiervoor zijn door de Rijksoverheid gecommuniceerd en overal op het internet te vinden. Als jij besluit de bus, de trein, de tram of de metro te pakken, dan heb je dus mondkapjes nodig. Met de informatie in dit artikel kun je dan besluiten of je mondkapjes wilt kopen, of dat je een avondje zelf mondkapjes gaat maken.

Mondkapjes kopen: dit is belangrijk

Je kunt op vele plekken mondkapjes kopen. Drogisterijen op het station en in de winkelstraat zijn dan een logische keuze en soms verkopen de kiosken op het station ze ook. Een andere optie die je hebt is om mondkapjes te kopen bij een webwinkel of een particulier. Je hebt ze dan vaak de volgende dag in huis, of wat later als de vraag groot is. Er is ook een andere belangrijke keuze de je moet maken en dat is of je wegwerp mondkapjes wilt kopen of stoffen kapjes. Wegwerp kapjes doe je één keer op en leg je daarna bij het restafval en stoffen kapjes kun je na elk gebruik wassen en opnieuw opdoen.

Stoffen mondkapjes

Wil je regelmatig met het openbaar vervoer reizen en zoek je een optie die milieuvriendelijker is, dan zijn stoffen mondkapjes een goed idee. Deze mondkapjes kun je kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Stoffen kapjes was je na elk gebruik en daarna zijn ze klaar voor een volgende reis. Er zijn wel enkele zaken waarmee je dan rekening moet houden. Zo moet je de mondkapjes zo snel mogelijk wassen en dan het liefste op 60 graden en zonder wasmiddel. Je bergt ze op in een luchtdichte container of een luchtdicht zakje. De gebruikte mondkapjes doe je in een aparte luchtdichte zak of –container. Op die manier kun je ze vele malen hergebruiken en hoef je dus geen wegwerp mondkapjes te kopen.

Zelf een mondkapje maken

Zoals al even aangegeven hoef je geen mondkapjes te kopen, maar mag je ze ook zelf maken. Dit is zo gebeurd en geeft je alle vrijheid met betrekking tot kleur, maat en opdruk. Daarbij kun je zo oude T-shirts en zakdoeken een tweede leven geven. Hier vind je een beknopt stappenplan om je op weg te helpen.

  1. Pak twee lapjes katoen van 20 centimeter bij 27 centimeter en leg ze op elkaar.
  2. Zoom de lange kanten om met een zoom van ca. 0,5 centimeter.
  3. De korte kanten zoom je om met een zoom van 1,5 centimeter. Naai de hoeken niet dicht.
  4. Trek een elastiek van 18 centimeter lang door de zoom en knoop deze dicht. Herhaal dit aan de andere kant.
  5. Pas het mondkapje en stel de elastiekjes bij indien nodig.
  6. Trek de knoop in de zoom, rimpel de stof en naai de elastiekjes vast.
  7. Was je mondkapjes op 60 graden en ze zijn klaar voor gebruik.