Wil jij graag gitaar leren spelen? In dat geval heb je eigenlijk 2 opties. Of je neemt muziekles bij een muziekschool in de buurt, of je gaat het zelf doen. Dit laatste kan middels speciale online gitaarcursussen. Deze worden op grote schaal aangeboden, voor elk niveau en in verschillende prijsklassen. Het voordeel van gitaar leren spelen op een muziekschool in Rotterdam is dat je begeleiding hebt en dat je dus direct feedback krijgt. Het voordeel van online lessen volgen is dat het goedkoper is en dat je het kunt doen op momenten dat het jou uitkomt. 

Hoe houd je de gitaar vast?

Gitaar leren spelen is makkelijker dan je denkt. Jij legt de gitaar over je rechter bovenbeen en zo dat de halsstuk van de gitaar, vanuit de speler gezien, naar linksom wijst. De duim van je linkerhand houd je achter de hals en de vingers van je linkerhand houd je aan de kant van het fretboard (waar de vakjes zitten) en deze gebruik je om vakjes op snaren in te drukken en akkoordgrepen te pakken .

Akkoorden en de linkerhand

Een akkoord is een beheersing . Dat wil vertellen dat er verscheidene snaren tegelijk klinken. Gedurig alle zes snaren van de gitaar samen of de hoogste vijf, maar soms ook slechts 4 snaren. Gitaar leren spelen bestaat vaak uit een samenstelling van open snaren (snaren waarop geen vakje is ingedrukt), en snaren waarop je met je verschillende vingers vakjes indrukt. Als je een paar van deze beginsel akkoordgrepen leert, kun je al gauw met veel liedjes meedoen .

De rechterhand speelt het slagje (melodie )

Als je jezelf begeleidt met akkoorden, dan gebruik je je rechterhand voor het zogenoemde ‘slagje’. Een slagje is het melodie waarmee je de snaren aanslaat. Kenmerkend voor akkoorden gitaar leren spelen is dat je , in tegenstelling tot het bespelen van melodieën waarbij je slechts één noot en snaar samen aanslaat, de vingers van je rechterhand (de slag-hand) over alle snaren van het akkoord beweegt om alle noten van de akkoordgreep te laten luiden .

Jij houdt bij het gitaar leren spelen de akkoorden dus een tijdje dezelfde greep aan met je linkerhand, terwijl je met je rechterhand de snaren ritmisch aanslaat tot het tijd is om van akkoord te afwisselen . Dan gaat jouw rechterhand door met het bespelen van het ritme, maar wisselt je linkerhand naar de nieuwe akkoordgreep.

Hoe vind je akkoordenschema’s van je lievelingsnummers in Google?

Het opsporen van akkoordenschema’s van je lievelingsnummers is gemakkelijk . Het magische zoekwoord in google is ‘chords’. Chords is het engelse bewoording voor akkoorden. Zoals je de kopij van een nummer kan opzoeken door onder andere te speuren naar ‘the beatles ob la di lyrics’, vind je het akkoordenschema van een nummer door eenvoudig te speuren naar ‘the beatles ob la di chords’.

Dus typ in Google: “chords”. Meestal staat het akkoordenschema van het nummer dat je zoekt al helemaal met tekst en akkoorden in het bovenste zoekresultaat. Zo kan je super snel gitaar leren spelen.

De gevariëerde slagjes en ritmes voor de rechterhand

Gemakkelijk gitaar leren spelen van de ritmische slagjes van de rechterhand is werkelijk voor de net wat meer gevorderden. Als je een absolute beginner bent, is het aan te raden om de akkoordgrepen eerst eens om de vier tellen te bespelen . Dus je slaat de snaren die bij de greep horen één keer aan en laat deze ‘liggen’, dat wil zeggen je houdt met jouw vingers van jouw linkerhand goed de greep vast en laat de snaren rondklinken . Dan zing je (of laat zingen als je alleen begeleid) tot de volgende greep aan de beurt is, en sla deze aansluitend ook één maal aan. Zeker kun je alvast wat experimenteren met het maken van een slagje (melodie ) met de rechthand.