Outplacement. Dat klinkt misschien een beetje als een vreemd woord als je er nog nooit van hebt gehoord. Toch is de kans groot dat je er op een bepaald moment in je carrière mee te maken krijgt. Outplacement is het proces waarbij een werknemer, vaak na ontslag, hulp krijgt bij het vinden van een nieuwe baan. Deze hulp wordt vaak geboden door professionals die gespecialiseerd zijn in carrièrebegeleiding, zoals bijvoorbeeld een coach utrecht. Denk hierbij aan het bieden van trainingen, workshops en persoonlijke coaching. Het is eigenlijk een soort springplank naar een nieuwe carrière of zelfs een hele nieuwe sector.

Het belang van outplacement in carrièrewendingen

De arbeidsmarkt is vandaag de dag constant in beweging. Nieuwe technologieën, economische veranderingen en andere maatschappelijke ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde banen verdwijnen of veranderen. Daarom is het soms nodig om jezelf opnieuw uit te vinden en nieuwe vaardigheden te leren. Outplacement speelt hier een belangrijke rol in. Het biedt niet alleen hulp bij het vinden van een nieuwe baan, maar ook ondersteuning in de vorm van scholing en training zoals bijvoorbeeld bij bartels coaches. Outplacement is dus eigenlijk een soort vangnet dat ervoor zorgt dat je niet zomaar valt, maar opgevangen wordt en de tools krijgt om weer op te staan.

Hulp bij jouw outplacement traject door professionals

In Nederland zijn er veel organisaties en professionals die zich bezighouden met outplacement. Vaak wordt outplacement aangeboden door de werkgever na ontslag, maar je kunt ook zelf het initiatief nemen en op zoek gaan naar begeleiding. Hierbij kun je denken aan organisaties die gespecialiseerd zijn in carrièrebegeleiding of individuele coaches die je kunnen helpen met persoonlijke ontwikkeling en het in kaart brengen van je talenten. Belangrijk is om iemand te vinden die bij jou past en waar je een klik mee hebt. Je gaat immers samen een traject aan waarbij vertrouwen en openheid essentieel zijn.